• Telford Millenium Village Welded Post Supported Walls Car Port Portfolio
  • Telford Millenium Village Welded Post Supported Walls Car Port Portfolio
  • Telford Millenium Village Welded Post Supported Walls Car Port Portfolio

Telford Millennium Village

PROJECT BACKGROUND

The Telford Millennium Village project was for the Telford Millennium Community in Shropshire (located between the West Midlands and Wales).

The Homes and Communities Agency set up the millennium communities programme in conjunction with Communities and Local Government (CLG). As a result, creating seven sustainable communities across the UK. With the Telford Millennium Village being one of them.

The scheme’s purpose is to provide a range of high quality and environmentally friendly homes. Additionally creating a happy, healthy lifestyle via green open spaces, wildlife areas and play areas.

Travis Baker’s technical team approached Enviromesh, with whom Enviromesh had already worked at Beacon Business Park in Stafford. The carport brief required an alternate solution to the alike ‘brick-built’ structures under construction at the village.

Structurally, the gabions would need to work to the tolerances outlined in the footprint of the building. In addition to achieving an aesthetically pleasing look by using contrasting aggregates in a modern style.

The granite was sourced in Leicestershire whilst the gritstone buff came from Lancashire.

 

THE CHALLENGE

The key considerations for this project were the need to engineer a solution which would complement the development. This coupled with the tight time schedules. Enviromesh has a great deal of experience in working alongside other contractors. Therefore, we had confidence that the timescales could be met and ensure a successful handover of the apartments.

A telescopic handler resolved the access issues. As a result, enabled the install team to have rock fill materials easily to hand as the work progressed.

 

View Full Case Study