• The Farmyard Longcroft House Welded Mass Gravity Gabion Retaining Walls Portfolio
  • The Farmyard Longcroft House Welded Mass Gravity Gabion Retaining Walls Portfolio
  • The Farmyard Longcroft House Welded Mass Gravity Gabion Retaining Walls Portfolio
  • The Farmyard
  • Flintstone Contractors
  • Boon Brown Architects
  • June 2007
  • Retaining Wall, Welded Gabion

The Farmyard, Longcroft House

PROJECT BACKGROUND

This was a private project financed by The Farmyard at Longcroft House in Yeovil as part of a luxury development of holiday accommodation apartments within the boundary of the existing property.

The scope of the project took into account careful excavation of the existing hillside and the construction of a mass gravity gabion retaining wall structure to create sufficient space for access adjacent to the apartments.

Flintstone Contractors Limited were tasked with the full site development and procurement of a suitable retention system. Enviromesh were one of the companies approached to provide technical assistance and initial on-site advice for a gabion solution option. Following submission of the costs schedule and approval of the budget, Enviromesh were appointed to prepare a detailed design proposal and specification, supply the gabions and accessories and to provide on-site technical advice during the construction phase.

THE CHALLENGE

  • The key criteria were to deliver on the following basis:
  • A technical solution for a mass gravity gabion wall that overcame the site parameters and stayed within the limitations of the overall budget
  • As part of a prestigious, luxury development, the high standards of finish to the wall face would require careful consideration and implementation throughout construction in order that the visual aesthetic remained in keeping with the contemporary feel and clean lines of the project as a whole
  • Utmost consideration would need to be made for the health and safety implications of the structure–to ensure the well-being of the public and of young children who were likely to come into close proximity with the gabions

 

View Full Case Study